Νέα

ΕΥΧΕΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ !!!

2022-12-25 21:32


   

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ !!!

2022-12-30 18:47

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

2022-07-21 22:19


 

 

Λ.Μ.Α. - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ

2022-07-20 13:31
Λ.Μ.Α. (ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ)
Συνεχίζονται τα έργα εξωτερικά και εσωτερικά του Λαογραφικού μας Μουσείου, αναβαθμίζοντας σημαντικά το χώρο! Σε αυτό συνέβαλλε τα μέγιστα η δωρεά των ευεργετών μας ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΟΛ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ και της συζύγου του ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, τους οποίους ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφεραν (και θα συνεχίσουν να προσφέρουν) στο χωριό μας, και τους ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση!
Συγκεκριμένα έγιναν (μέχρι τώρα) με δαπάνη τους, τα εξής έργα:
- Ανέγερση ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΜΠΕΛ/ΤΩΝ
- Ανακατασκευή τοιχίων στήριξης προαυλίου Λ.Μ.Α.
- Καλλωπισμός εξωτερικού χώρου και φωτισμός αυτού.
- Δωρεά στο Λ.Μ.Α.
- Ενίσχυση στα έργα του Συλλόγου για ανακατασκευή των καγκελων και της εισόδου του προαυλίου Λ.Μ.Α.
Στην επόμενη φάση έχουν προγραμματιστεί τα εξής έργα:
- Αποπεράτωση χρωματισμού καγγέλων και κτιρίου.
- Αλλαγή φωτιστικών εντός του κτιρίου, για την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων.
- Έκδοση έντυπου/βιβλίου για το Λ.Μ.Α. με φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων, ιστορικών κειμένων, φωτογραφιών, ιστορικών στοιχείων κ.α., καθώς και αναλυτικά τα ονόματα των δωρητών των αντικειμένων κ.α.
- Διακόσμηση ταβανιού προθαλάμου.
- Συνέχιση φωτογραφικής έκθεσης.
- Συνέχιση έργων καλλωπισμού εξωτερικά
- Συνέχιση διαφόρων εργασιών που χρειάζονται .
Ως εκ τούτου για την σωστή προετοιμασία και καλύτερη παρουσίαση α) του Λ.Μ.Α., β) του ΜΝΗΜΕΙΟΥ, γ) του περιβάλλοντα χώρου και δ) του έντυπου/βιβλίου, αναβάλλονται τα εγκαίνια (που είχαν προγραμματιστεί για τον προσεχή Αύγουστο), μέχρι νεοτέρας.
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ Λ.Μ.Α.:
- Ο Κων/νος Π. Τζουμέρκας προσέφερε το ξίφος και τα παράσημα του πατέρα του Ταξιάρχου Πολύκαρπου Λ. Τζουμέρκα, τα παράσημα του Στρατηγού Γ. Λ. Τζουμέρκα, φωτογραφίες και στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, 2 μεγάλες εικόνες της Παναγίας Αμπελ/σσας και του Αγ. Πολυκάρπου, 4 εικαστικούς πίνακες, 2 πιθάρια, 2 παλιούς μύλους καφέ κ.α.
- Ο Νικόλαος Πολ. Κοτρώνης προσέφερε 3 μεγάλες μυλόπετρες και 1 χειρόμυλο.
- Ο Νικόλαος Δεδόπουλος προσέφερε ελληνική εκκλησιαστική εφημερίδα του 1888, το σκίτσο του Κοζιτσιάνου οπλαρχηγού Γ.ΠΙΛΑΛΑ, αμόνι, καλαπόδια, βρυζόμι, παλιά παπούτσια, λάμπα ''λούξ'' κ.α.
- Ο Ιωάννης Γ. Παπαϊωαννίδης προσέφερε μια παλιά κάπα ραμμένη στο χωριό (κοντοκάπι), ένα μπαούλο, και τα μουσικά όργανα της παλιάς κομπανίας του χωριού μας (το νταούλι του "Παπτσά" και το λαουτοκίθαρο του "Παπαλαντώνη").
- Ο Αθαν. Κ. Δούρος προσέφερε μια παλιά ξύλινη καρέκλα του πατέρα του (προ του 1950), φτιαγμένη στο χωριό απο τον "Τζουμερκογιαννάκη".
- Η Δήμητρα (Τούλα) Γερόπαπα πρόσφερε μια λαβίδα "καλαϊτζή" του πατέρα της και μια κατσαρόλα χάλκινη της μητέρας της.
- Ο Αρμάντο Μουκοντεμι πρόσφερε παλιά χάλκινα ποτήρια.
- Ο Βασίλειος Ραϊκος προσέφερε ένα "κακάβι χαλκωματένιο" του προπάππου του.
Ευχαριστούμε τον Χρήστο Κ. Πετσίνη για τη φωτογράφηση των εκθεμάτων του Λ.Μ.Α. (που θα χρησιμοποιηθούν για το βιβλίο). Ευχαριστούμε τους δωρητές των εκθεμάτων, και όλους όσους συνδράμουν με κάθε τρόπο σε αυτό το σημαντικό έργο!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αντικείμενα που υπάρχουν στο Λ.Μ.Α. είναι όλα καταγεγγραμμένα και φωτογραφημένα. Τα ονόματα των δωρητών έχουν καταγραφεί και δημοσιοποιηθεί ΟΛΑ στην εφημερίδα μας "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ" και στη συνέχεια στην ομάδα μας εδώ στο fb κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Συλλογής! Στη συνέχεια όπως είπαμε παραπάνω θα δημοσιευθούν στο βιβλίο του Λ.Μ.Α. !
Όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο να επικοινωνεί με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, και απο 1η Αυγούστου θα αναρτηθεί πρόγραμμα ωραρίου που θα είναι ανοικτό για επίσκεψη!
Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελ/των
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου & Διευθυντής του Λ.Μ.Α.
Π.Ι.Κοτρώτσος

 

Εκδήλωση κοπής πίτας Συλλόγου Λαογραφικό Μουσείο Αμπελ/σσας

2022-02-23 12:21

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

2022-02-23 12:10
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ - ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιώτισσας Ναυπακτίας
Χρόνια πολλά σε όλους - Χρόνια πολλά στον ηγούμενο της Ι.Μονής μας Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο!
~~~~○☆○~~~~

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΕΥΧΕΣ

2021-12-20 21:43


    


 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ( ΚΟΖΙΤΣΑ ) - 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ - ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ (μέρος 1ο)

2021-03-13 15:05

                           

       Το 1463 οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τη Ναύπακτο. Το κάστρο της έπεσε στις 28 Αυγούστου του 1499.
      Βαριόμοιρη και πολυστέναχτη ήταν η ζωή όλης της Ρωμιοσύνης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ίδια και απαράλλαχτη και στα Κράβαρα, δεν ξεχώριζε και στην Αμπελακιώτισσα. Δεν ήταν μόνο ο βρόγχος της σκλαβιάς που κατατυραννούσε τούτα τα μέρη, ήταν και η αβάσταχτη φτώχεια. Τα βράχια, όσο και να προσπαθούσαν, δεν άλλαζαν και δεν έδιναν ψωμί, και από βράχια και πέτρες δε στερείται η Αμπελακιώτισσα. Άπιαστο όνειρο των κατοίκων ήταν να χορτάσουν το ψωμί οι φαμελιές τους. Και εκείνο το λίγο που οικονομούσαν, με αίμα και ιδρώτα, τους το αφαιρούσαν τις πιο πολλές φορές οι Τούρκοι που τους έπαιρναν τη λειψή μπουκιά από το στόμα.
      Στην Άνω Χώρα είχε την έδρα του ο Αγάς και κάποτε ο Πασάς. Στο χωριό μας όμως είχε τον αντιπρόσωπό του και τον Κοτσάμπαση. Αυτός ήταν υπόλογος για να μαζεύει τους φόρους. Και τι φόρους; Οι νόμιμοι που τους προέβλεπε το Κοράνιο ήταν το «χαράτσι» (ή «κεφαλιακός»), και ο «Έγεκιος» (ή «δεκάτη, ή «μιρί»).
      Αμέτρητοι όμως ήταν οι έκτακτοι και αυθαίρετοι φόροι. Ορμούσαν τα μπουλούκια στο χωριό και ξεχύνονταν στα σπίτια. Ήθελαν να καλοφάνε και να καλοπιούνε, αυτοί και τα αλογά τους. Κονάκι και ταϊνι, άνθρωποι και ζώα. Και κοντά σ’ αυτά, να και τα δοσίματα, τα μπαξίσια, τα μπαγιραμλίκια για τους αρχηγούς, τα αγαλίκια για τον Κατή και τον Μπουλούκμπαση. Φόροι και για κρασιά ακόμα («βαρελιάτικος»), για το ψήσιμο του ψωμιού («αλατιάτικος»), για το άλεσμα του καλαμποκιού, για τα ζώα, μικρά και μεγάλα. Πέρα απ’ την τακτική φορολογία ήταν και η ειδική. Χαρμόσυνα ή λυπητερά περιστατικά στη ζωή των Πασάδων και Βεζύρηδων, συνοδεύονταν και με έκτακτες φορολογίες των ραγιάδων. Αναφέρουμε ενδεικτικά το τι πρόσφεραν πόλεις και χωριά στην Αλή Πασά, όταν πάντρεψε το 17χρονο παιδί του, το Σαλήχ, στα 1817.
      Γέμισαν τα Γιάννινα βόδια, άλογα, μουλάρια, γιδοπρόβατα, κότες. Οι γυναίκες ξυπόλητες και φορτωμένες ξύλα και μέλι και οι άνδρες τους τραγουδώντας, τάχα από χαρά, πηγαινοέρχονταν στο σαράι.
      Τα δικά μας χωριά, τα Κράβαρα, πρόσφεραν 200 κριάρια, ο καπετάν Στουρνάρης 20 κριάρια κι ένα ελάφι, ο Γιωργάκης Κανναβός ένα μπουλούκι πρόβατα κι ένα τουφέκι. Όλα τα πεσκέσια, απ’ όλο το πασαλίκι έφτασαν τα 24.423 κριάρια, 759 μουλάρια, 31 άτια, 117 άλογα! Οι φόροι στο πασαλίκι του Αλή έφταναν κάθε χρόνο τα 10 -12 εκατομύρια, τότε που η οκά το ψωμί είχε 15 λεπτά και το κρέας 8 δεκάρες.
      Και τι απέμενε για τους δόλιους τους χωριανούς; Σχεδόν τίποτα, πείνα και δυστυχία.

      Αλλά δεν ήταν μόνο η πείνα. Έλειπε και η ασφάλεια. Κοντά στην καλοπέραση οι Αγαρηνοί ζητούσαν να ικανοποιήσουν και τις αντρικές ορμές τους. Γιαυτό τις περισσότερες νυχτιές γυναίκες και αγόρια ξενυχτούσαν στα διάσελα και στις πλαγιές μέσα σε σπηλιές και στάνες.
    Πολλές φορές ολόκληρο το χωριό έμενε έρημο. Οι χωριανοί μας εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και ξεχείμαζαν ή ξεκαλοκαίριαζαν σ’ απόκρημνα μέρη, όπως στο Πυργάκι, στις Πατουσιές, πίσω απ’ τον Αη-Λιά, στα Καλάνια, στη Στρούγκα και αλλού. Αυτό δεν είναι αυθαίρετο. Το μαρτυρούν τα υπάρχοντα χαλάσματα που υπάρχουν  ακόμα στα μέρη αυτά. Υπάρχουν ακόμα οι ερειπωμένες πολεμίστρες στο Πυργάκι. Υπάρχουν ακόμα και κατάλοιπα τάφων στο ίδιο μέρος. Το μαρτυρεί ακόμα και η τοποθεσία πιο κει του «Αη-πεθαμένου», όπου σίγουρα έψελναν και έθαβαν τους πεθαμένους τους. Και δεν έφευγαν και δεν ταλαιπωρούνταν μόνο για να μην τους πάρουν το βιός τους οι Τούρκοι και οι Αρβανίτες, αλλά για να γλιτώσουν τη ζωή τους και προπαντός την τιμή τους. Μάταιες ήταν οι αναφορές και τα παράπονά τους προς το Σουλτάνο. Μάταια ήταν και αυτουνού τα αυτοκρατορικά του διατάγματα. Οι Τούρκοι είναι πάντα Τούρκοι.
    Την τιμή οι χωριανοί μας, όπως όλοι οι ραγιάδες, την έβαζαν πάνω και απ’ τη ζωή τους, και αφού δεν τη σέβονταν οι Αγαρινοί έπαιρναν μόνοι τους οι χωριανοί μας το δικό τους νόμο στα χέρια τους και τους επέβαλαν το σεβασμό του.
    Χαρακτηριστικό είναι το εξής γεγονός:
    Είχαν καθιερώσει οι Τούρκοι αγάδες τη συνήθεια να απολαμβάνουν αυτοί την κάθε κοπέλα των ραγιάδων την παραμονή του γάμου της, πριν την πάρει ο γαμπρός. Αυτό ήθελα να εφαρμόσει και ο Τούρκος Αγάς της Κοζίτσας. Πρόκειταν εκείνες τις μέρες να παντρευτεί η Λάμπρω Ζωϊτού, που είχε τέσσερα αδέρφια: το Γιάννο, τον Παλαιολόγο, τον Πάνο και το Γιώργο. Το Σάββατο, παραμονή του γάμου, λέει ο Τούρκος στο Γιάννο:
    - Το βράδυ να μου φέρεις στο σπίτι τη Λάμπρω.
    Μαζεύτηκε το αίμα στο κεφάλι του Γιάννου απ’ το θυμό του. Συγκρατήθηκε όμως και του απάντησε ψυχρά:
    - Καλά, μόλις νυχτώσει.
    Μαζεύτηκαν όλα τα αδέρφια και πήραν την απόφασή τους.
    Μόλις πέρασε κάμποση νύχτα, αρματώθηκαν καλά και πάνε στον Πύργο του Τούρκου που ήταν εκεί που είναι σήμερα η πλατεία στο Κοτρώνι. Μπαίνουν απότομα μέσα, καθαρίζουν τους δυο φύλακες Τούρκους, σφάζουν την οικογένεια του Αγά και τελευταία και τον ίδιο.
    Ξαναγυρίζουν σπίτι τους, παίρνουν την αδελφή τους τη Λάμπρω και ό,τι απ’ τα συγύρια τους μπορούσαν να σηκώσουν και ολονυχτίς φεύγουν απ’ το χωριό.
     Φτάνουν στον Άβορο Δωρίδας με αλλαγμένο όνομα. Εκεί άρχισαν να δουλεύουν σαν υφαντήδες. Και ως υφαντήδες τους ήξεραν οι κάτοικοι του Άβορου.
     Στον Άβορο πάντρεψαν τη Λάμπρω, υπάρχει ακόμα το σπίτι της. Και τα τέσσερα αδέρφια παντρεύτηκαν και έγιναν γενάρχες οικογενειών με τα ονόματα Ζωϊτός, Παλαιολόγος και Υφαντής. Άλλοι έμειναν στον Άβορο και άλλοι πήγαν στο Λιδωρίκι, την Καλλιθέα, την Ερατεινή, τον Άγιο Νικόλαο, το Αίγιο και κάποιος στην Αφρική.
    Πέρασαν πολλά χρόνια, ο Γιάννος, γέρος πια, με την οικογένεια ενός γιού του, ξαναγύρισε στην Αμπελακιώτισσα. Το γεγονός της σφαγής στον Πύργο δεν ξεχάστηκε. Και οι χωριανοί μας εξαιτίας εκείνου του κόλλησαν το παρατσούκλι: «Ζωϊτομαχαίρας», που για κείνους που ξέρουν την ιστορία, είναι τιμητικός τίτλος.
    Και οπωσδήποτε δεν ήταν  μοναδική η περίπτωση του γενναίου εκείνου Κοζιτσιάνου. Και άλλοι φέρθηκαν παρόμοια. Εκδικήθηκαν κάποια ατιμία που τους έγινε και για να γλιτώσουν τη ζωή τους, πήραν τις φαμελιές τους και εγκατέλειψαν για πάντα την Αμπελακιώτισσα. Και είναι σήμερα σκορπισμένοι οι απόγονοί τους, σ’ όλες τις εσχατιές της Ελλάδας και του εξωτερικού.   

(Απο το βιβλίο του χωριανού μας Κ.Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ "Η ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ-ΚΟΖΙΤΣΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ" 1996)

ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

2020-11-02 19:21

Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος προέβη σε έργα διαμόρφωσης χώρου αναψυχής στο ποτάμι Κότσαλος - θέση "Λογγά".
Έφτιαξε ξύλινες καλαίσθητες πινακίδες με παραδοσιακή μορφή που ταιριάζουν στο τοπίο και συνέχισε τα έργα καθαριότητας και καλωπισμού σε κεντρικά σημεία του χωριού μας!

ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

2020-11-02 18:55

Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος, συνεχίζοντας τη δράση του - παρά τις δυσκολίες της κατάστασης που βιώνουμε - προέβη σε έργα καλωπισμού / καθαρισμού σε κεντρικά σημεία του χωριού μας, καθώς επίσης και σε έργα άρσης επικινδυνότητας!!

Συγκεκριμένα:
1) Τοποθετήθηκαν κάγγελα στα επικίνδυνα σημεία του κεντρικού μονοπατιού "Κοτρώνη" και του κεντρικού δρόμου (Παπαλαντώνη)
2) Καθαρίστηκε ο κεντρικός δρόμος απο Αγιο Νικόλαο εως πλατεία Κοτρώνη απο μπάζα και βλάστηση και τσιμεντοστρώθηκαν οι επικίνδυνες λακούβες και η είσοδος του μουσείου
3) Καθαρίστηκε απο βάτα και μπάζα το σημείο πλησίον οικίας Παπαλόη Αντ. και τοποθετήθηκαν κάγγελα
4) Καθαρισμός αυλακιού ομβρίων υδάτων (πλησίον βρύσης Εργαστήρια)
5) Ξεκίνησε η τοποθετηση των ξύλινων πινακιδών μεσα στο χωριο (και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες)
Ο Σύλλογος διέθεσε την εργασία και την αγορά/τοποθέτηση καγγέλων και σιδηρικών
Ευχαριστούμε το Δήμο Ναυπακτίας και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Παπαιωαννίδη για την διάθεση υλικών για το Σύλλογό μας και που μετά απο συννενόηση μεταξύ μας διαθέσαμε (το ήμισυ αυτών) για τα έργα του μονοπατιού της Αγίας Βαρβάρας στην Εκκλ. επιτροπή

 

Προϊόντα: 1 - 10 από 27
1 | 2 | 3 >>