Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αμπελακιωτισσιωτών Ναυπακτίας 
"ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ"


   Ο Σύλογός μας ιδρύθηκε το 1980 με έδρα τη Ναύπακτο και ονομασία "ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΠ/ΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ>>, με έδρα τη Ναύπακτο. Όλα αυτά τα χρόνια παρουσίασε πολυποίκιλή δράση, με έργα στο χωριό, εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες, ανταμώματα, εκδρομές, εκθέσεις κ.α., και το σημαντικότερο την έκδοση εφημερίδας (ανελλειπώς απ' το 1981) "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ" που λαβαίνουν οι απανταχού Αμπελακιωτισσιώτες (στην Ελλάδα και εξωτερικό).
   Το νέο Δ.Σ. (2015) ξεκίνησε νέες και επανασύστησε παλαιότερες δράσεις με σκοπό την ανανέωση και εκ νέου ανάδειξη του Συλλόγου και του χωριού μας γενικότερα, που βασίζονται κυρίως στον εθελοντισμό και προσφορά των χωριανών. Στα δύο τελευταία χρόνια έγιναν πολλά έργα στο χωριό, όπως  ο καλωπισμός/καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, μνημείου, αίθουσας συλλόγου, γέφυρας Κότσαλου, κοινοτικού ιατρείου, βρύσεων, δρόμων, μονοπατιών κ.α.. ,συνεχίστηκε και αναβαθμίστηκε η εκδήλωση του ετήσιου ανταμώματος, ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε η εφημερίδα μας, ξεκίνησε να εορτάζεται μετά τη θεία λειτουργία ο πολιούχος Αγ. Νικόλαος, με εκδήλωση του συλλόγου που προσφέρει δωρεάν γεύμα και γλέντι στην αίθουσα, έγινε θεατρική παράσταση, έγιναν αθλοπαιδιες και χειροτεχνίες, και τα πιο σημαντκότερα α) ξεκίνησε η λειτουργία του λαογραφικού μουσείου (αφού ανακαινίσθηκε το κτίριο του σχολείου εσωτερικά και εξωτερικά και ξεκίνησε η συλλογή των εκθεμάτων) και β) έγινε τροποποίηση του Καταστατικού με αλλαγή της δράσης και της ονομασίας σε "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΜΠ/ΤΩΝ <<ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ>>", με έδρα την Αμπελακιώτισσα.
  Θα πρέπει να τονίσουμε οτι υπήρχε Σύλλογος Αμπ/των Αθηνών με πλούσια δράση για δεκαετίες, ο οποίος όμως διαλύθηκε πριν πολλά χρόνια, και αυτός ήταν ένας απο τους σημαντικούς λόγους τροποποίησης του καταστατικού (εκτός την ονομασία, και αλλαγή διάρκειας θητείας). Έτσι λοιπόν ο Σύλλογος είναι απανταχού πλέον.
   Οι προσεχείς εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι η κοπή πίτας και Γενική Συνελέυση στη Ναύπακτο 21/1/2018 και η συνεστίαση στην Αθήνα 28/1/2018!